ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 05/12/2020

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

(έτος ίδρυσης 1994)

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ  ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ  2020

Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής,

     Το 2020 είναι μία ιδιαίτερη χρονιά που έχει επιφέρει πολλές αλλαγές ιδιαίτερα στον τρόπο του  «σχετίζεσθαι». Η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής θέλοντας να ενισχύσει τη σχέση της με τα μέλη της, να έχει διαρκεί παρουσία και παρέμβαση στη διαμόρφωση των νέων δεδομένων και συνθηκών και να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργούνται λόγω της κρίσης όπως η απουσία ετήσιας διημερίδας στην Αθήνα και ημερίδας στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει την διεξαγωγή Ψηφιακών Εργαστηρίων με θέμα «Η Συμβουλευτική σε περίοδο κρίσης».

Σας προσκαλούμε λοιπόν το Σάββατο 5/12/2020, να δηλώσετε συμμετοχή στα κάτωθι εργαστήρια:

  • Ø Σάββατο πρωί, 00 – 13.00: «Play Therapy σε περίοδο κρίσης. Η παιδοκεντρική παιγνιοθεραπεία εν μέσω ειδικών συνθηκών».

 

  • Ø Σάββατο απόγευμα, 17:00 - 18:30: «Συμβουλευτική σε περίοδο κρίσης. Παρέμβαση στην κρίση».

 

Τα ψηφιακά εργαστήρια, θα διεξαχθούν μέσω της πλατφόρμας zoom (θα σας αποσταλεί από την Ε.Ε.Σ. το link και σχετικές οδηγίες σύνδεσης για την πραγματοποίησή τους όπως και οι απαραίτητες φόρμες συναίνεσης και εμπιστευτικότητας σύμφωνα με τον ΓΚΠΠΔ.).

Αιτήσεις συμμετοχής - Διευκρινίσεις:

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής μέχρι και το Σάββατο 5/12/2020 έως τις 11:00 το πρωί, συμπληρώνοντας τη φόρμα και κάνοντας κλικ  στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd9Rwvxx-_GtfEAYExhwnXHzcEXYOwClgqmlwEWB9ywvrS-aQ/viewform

  • ü Παρακαλούμε μαζί με την αίτηση αυμμετοχής, να αποστείλλετε άμεσα και το αποδεικτικό κατάθεσης ώστε να σας αποσταλλούν από την Ε.Ε.Σ. σχετικές οδηγίες συμμετοχής. Τον κωδικό σύνδεσης θα τον λάβετε το Σάββατο 5/12/2020 λίγες ώρες πριν την έναρξη,  μέσω e-mail.

ü  Σε περίπτωση που δεν λαμβάνετε στα εισερχόμενα το email μας, ρίξτε μια ματιά στα spam.

ü  Το κόστος συμμετοχής  είναι 10 eur για κάθε σεμινάριο.

Για τη διευκόλυνση όλων μας, κατά την  Τραπεζική κατάθεση που θα κάνετε  παρακαλούμε:

  • να γράφετε το  ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ σας (στην κατάθεση πληρωμής)
  • στο πεδίο ‘Αιτιολογία πληρωμής’’ να συμπληρώστε την λέξη «εργαστήριο 1, 2 κοκ ».

ALPHA BANK:110-00-2002-012950

Ε-BANKING: GR3301401100110002002012950

(Τα Έξοδα τραπέζης γίνονται με χρέωση του καταθέτη)

 

Με εκτίμηση,

Επιτροπή Διοργάνωσης Ψηφιακών Εργαστηρίων

Έβελυν Αγγελοπούλου

Ιουλία Κούρτη

Θεόδωρος Τσιριγώτης

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

11.00 - 13.00: ΣΑΒΒΑΤΟ πρωί

«Play Therapy σε περίοδο κρίσης.

Η παιδοκεντρική παιγνιοθεραπεία εν μέσω ειδικών συνθηκών»

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:       

Με την έναρξη της πανδημίας και τις τεράστιες αλλαγές και προκλήσεις που προέκυψαν στο «σχετίζεσθαι»  εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης, ποικίλοι προβληματισμοί ανακύπτουν διαρκώς αναφορικά με το πως επηρεάζεται, πως αλλάζει μια θεραπευτική διαδικασία που βασίζεται στη δημιουργία θεραπευτικής σχέσης. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι προκλήσεις στο χώρο της παιγνιοθεραπείας και δη της παιδοκεντρικής παιγνιοθεραπείας.

Η παιγνιοθεραπεία αποτελεί ούτως ή άλλως μια ιδιαίτερη θεραπευτική διαδικασία μέσα σε ιδιαίτερο πλαίσιο και συνθήκες, όπου παιδί και παιγνιοθεραπευτής καλούνται να συναντηθούν μέσα στο play room μέσω παιχνιδιού. Ο θεραπευτής ακολουθεί το παιδί μέσα στον κόσμο που το ίδιο δημιουργεί μέσα από το παιχνίδι του. Τι συμβαίνει λοιπόν με αυτήν την ιδιαίτερη διαδικασία εν μέσω μιας κρίσης, πρωτόγνωρης που άλλαξε τη ζωή του καθενός σε κάθε επίπεδο; Πώς μπορεί να συνεχιστεί η παιγνιοθεραπεία και πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστεί;

Στο συγκεκριμένο online  εργαστήριο θα έχουν τη δυνατότητα οι συμμετέχοντες με βιωματικό τρόπο να έρθουν σε επαφή με την παιδοκεντρική παιγνιοθεραπεία εν μέσω ειδικών συνθηκών και με τις δυσκολίες και προκλήσεις που προκύπτουν.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους ενδεικτικά κάποια από τα  υλικά-παιχνίδια (ό,τι υπάρχει στη διάθεση του καθενός) τα οποία χρησιμοποιούνται  καθόλη τη διάρκεια της παιδοκεντρικής παιγνιοθεραπείας, όπως:

Βασικός εξοπλισμός: Οικογένεια κούκλες, Κουκλόσπιτο , Μερικά έπιπλα μινιατούρες, Μπουκάλια μπιμπερό, Πηλός/πλαστελίνες , Κουτιά με μπογιές, Χαρτί ζωγραφικής, νερομπογιές, Παιχνίδι όπλο, παιχνίδια στρατιώτες, Παιχνίδι αυτοκίνητο , Γαντόκουκλες, Πάνινη κούκλα μωρό, Τηλέφωνο, Ζώα μινιατούρες (διάφορα είδη)

Πλήρης εξοπλισμός:  μπουκάλια μπιμπερό, οικογένεια κούκλες,  κουκλόσπιτο με έπιπλα, παιχνίδια στρατιώτες και στρατιωτικός εξοπλισμός,  παιχνίδια ζώα, παιχνίδια έπιπλα και κουζινικά, τραπέζι ,καρέκλες ,κρεβατάκι μωρού ,κρεβάτι κούκλας, εστία μαγειρέματος ,μεταλλικά πιάτα τηγάνια , κουταλιά , ρούχα για τις κούκλες , μπουγαδόσχοινο, μανταλάκια και καλάθι για τα ρούχα. μωρό κούκλα , μεγάλη πάνινη κούκλα, Μαριονέτες, Κουκλοθέατρο, λαδομπογιές ,πηλός δακτυλομπογιές, άμμος , νερό , παιχνίδια όπλα , ξύλινο σφυρί , χάρτινες κούκλες , μικρά αυτοκινητάκια ,αεροπλάνα, τραπέζι ,καβαλέτο, τραπέζι με λουστραρισμένη επιφάνεια, λεκάνη, μικρή σκούπα με σκουπόξυλο, σφουγγαρίστρα , πανιά , χαρτί κουζίνας , χαρτί για δακτυλομπογιές , παλιές εφημερίδες, χαρτί για χειροτεχνίες, εικόνες/φωτογραφίες/ από ανθρώπους , σπίτια ,ζώα ,και αλλά αντικείμενα και άδεια καλάθια για θρυμμάτισμα, είδη για αμφίεση (κορώνες, στέμματα, ραβδιά, καπέλα, κράνη, μπέρτα, χρωματιστά πανιά κτλ) μικρή κουβέρτα και μαξιλάρια.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: 

Βασίλειος Μπλίτσας, Msc Ψυχολόγος-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης -  Προσωποκεντρικός Ψυχοθεραπευτής, Παιδοκεντρικός Παιγνιοθεραπευτής Πρόεδρος & Επιστημονικός Διευθυντής του Ε.Ψ.Μ. 

Από το 1998 έως το 2000 συνεργάστηκε με το Δρομοκαΐτειο Θεραπευτήριο, ενώ από το 1999 εργάζεται ως ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής παρακολουθώντας ατομικά πελάτες και ομάδες. Το 2005 ήταν συνιδρυτής του «Εργαστηρίου Ψυχοκοινωνικών Μελετών» το οποίο έχει πολυσχιδή δραστηριότητα στο χώρο της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας προσφέροντας δυνατότητες για βιωματική μάθηση, αυτογνωσία, προσωπική ανάπτυξη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και θεραπεία. Σήμερα το ΕΨΜ αποτελεί εκπαιδευτικό κέντρο στην PCA & την CCPT.

Κεντιγκελένη Κυριακή Msc MD Prof.D.  Ψυχίατρος παιδιών & εφήβων, Προσωποκεντρική Σύμβουλος & Παιγνιοθεραπεύτρια, Διευθύντρια του τμήματος Έρευνας & Μελέτης του ΕΨΜ. 

Oλοκλήρωσε τις σπουδές της στην ιατρική το 2007 και την ειδίκευσή της στην Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων. Κάτοχος MSc στην «Κοινωνική Ψυχιατρική» στο ΔΠΘ το 2015 και  MSc στη «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» στο ΕΑΠ το 2017. Aσκεί Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική και Παιγνιοθεραπεία σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες. Είναι υπεύθυνη του Τμήματος Έρευνας και Μελέτης του ΕΨΜ καθώς τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το χώρο της έρευνας και διαθέτει σημαντικό ερευνητικό υπόβαθρο. 

Κυριακή Τσιλιγκαρίδου, Bsc, Prof.D.  Παιδαγωγός, εμψυχώτρια,  Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Προσωποκεντρική   Θεραπεύτρια. 

Εκπαιδευμένη προσωποκεντρική σύμβουλος και παιγνιοθεραπεύτρια στο Εργαστήρι Ψυχοκοινωνικών Μελετών. Εργάζεται ως νηπιαγωγός σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο - παιδικό σταθμό. Ασκεί παιδοκεντρική Play Therapy σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS Θράκης. Είναι συνεργάτης του Ε.Ψ.Μ. όπου ασκεί προσωποκεντρική συμβουλευτική ατομικά με ενήλικες και παιγνιοθεραπεία με παιδιά, συμμετέχει ως διευκολύντρια σε εκπαιδευτικές ομάδες και σε ομάδες προσωπικής ανάπτυξης.  

Δημητρακοπούλου Δήμητρα, Msc Παιδαγωγός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας -Προσωποκεντρική Θεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ε.Ψ.Μ. 

Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το 2007 σε δημόσια και μειονοτικά σχολεία του Ν. Ροδόπης, Ν. Έβρου και Ν. Ηρακλείου Κρήτης.  Είναι εκπαιδευμένη  Σύμβουλος ψυχικής υγείας Προσωποκεντρικής Προσέγγισης και Προσωποκεντρική  θεραπεύτρια, συνεργάτης του ΕΨΜ από το 2009. Συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΨΜ ως διευκολύντρια σε εκπαιδευτικές ομάδες.  Στο πλαίσιο του Κέντρου Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής και παιδοκεντρικής παιγνιοθεραπείας του ΕΨΜ απασχολείται ως διευκολύντρια και θεραπεύτρια σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, τόσο με παιδιά όσο και με ενήλικες. Είναι μέλος του κέντρου έρευνας και μελέτης προβολικών τεχνικών του ΕΨΜ και δραστηριοποιείται σε πλήθος ερευνών σχετικών με την ποιοτική μελέτη του ανθρώπινου Προσώπου.

 Ποπόβα Γκεργκάνα Bsc, Prof.D. Ψυχολόγος- Σύμβουλος ψυχικής υγείας, Εκπαιδευτικός, Προσωποκεντρική Σύμβουλος & Παιγνιοθεραπεύτρια,  Συνεργάτης του Ε.Ψ.Μ. 

Διευκολύντρια σε ομάδες συνάντησης στο ΕΨΜ. Εκπαιδεύτηκε στην Προσωποκεντρική προσέγγιση και στην Παιδοκεντρική παιγνιοθεραπεία ενώ ταυτόχρονα σπούδασε Ψυχολογία στο πανεπιστήμιο Π. Χιλενδαρσκι – Φιλιππούπολη. Εξειδικεύθηκε στην Ψυχολογία παιδιών και εφήβων και πρόσφατα ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Σχολική ψυχολογία.

                                                                  

***

17.00 - 18.30: ΣΑΒΒΑΤΟ απόγευμα

«ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ζωή είναι μια διαδικασία αλληλοσυνδεόμενων προκλήσεων και κρίσεων. Στην κρίση, διαθέτουμε τις επιλογές, είτε να μην κάνουμε τίποτα, με συνέπειες, συχνά, αρνητικές είτε να κάνουμε κάτι, που ίσως αποτελέσει τη βάση για έξοδο από αυτήν.

Σε συνθήκες κρίσης οι αντιδράσεις των ανθρώπων ποικίλουν. Κάποιοι καταφέρνουν να την διαχειριστούν αποτελεσματικά αναπτύσσοντας τον εαυτό τους και αντλώντας δύναμη από την εμπειρία. Άλλοι επιβιώνουν «μπλοκάροντας» τα επώδυνα συναισθήματα που βιώνουν και άλλοι, αναζητούν βοήθεια αντιλαμβανόμενοι ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, οι κρίσεις ενέχουν «κίνδυνο» και «ευκαιρία». Έρχονται για να «επιλύσουν», ζητήματα, να «τροποποιήσουν» στάσεις και συμπεριφορές και να αναδιαμορφώσουν τελικά, τη ζωή μας. Έρχονται γιατί πρέπει κάτι να τελειώσει αφού κάτι άλλο πιο όμορφο, είναι στο δρόμο.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να παρουσιάσει, όλες σχεδόν, τις δυνατότητες παρέμβασης στην ψυχολογική κρίση, που ένας ειδικός μπορεί να αξιοποιήσει. Θα περιγράψουμε στρατηγικές αντιμετώπισης, ειδικές στρατηγικές συμβουλευτικής παρέμβασης και σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης καταστάσεων κρίσης ή κινδύνου. Θα μιλήσουμε για κάποιες ειδικές καταστάσεις και θα προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε χρήσιμα εργαλεία για την διαχείριση κρίσεων μέσα από την δική μας θέση, τον χώρο της ψυχικής υγείας.

Εύα Μεταλίδη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Κλινική Ψυχοπαθολόγος, Δικαστική Πραγματογνώμων.

Η Εύα Μεταλίδη είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Κλινική Ψυχοπαθολόγος, Ψυχοπαθολόγος Βρέφους, Παιδιού και Εφήβου και Δικαστική Πραγματογνώμων (Πρωτοδικείο Αθηνών). Έχει επιπρόσθετα εκπαιδευτεί στην Λακανική ανάλυση, τη Γνωσιακή-Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, την Σχεσιακή ανάλυση και ψυχοθεραπεία, την Διαχείριση Κρίσεων, την Κλινική Ψυχοπαθολογία, την Εγκληματολογική Ψυχολογία και την Ψυχιατροδικαστική Ψυχολογία.

Εργάζεται συμβουλευτικά και ψυχοθεραπευτικά με ενήλικες, γονείς, ζευγάρια, εφήβους, ατομικά και ομαδικά. Διετέλεσε συνεργάτης επί δεκαετίας των Δημοτικών Ιατρείων Καλλιθέας Αττικής, διατελεί Επιστημονική Σύμβουλος σε δημοτικά σχολεία της Καλλιθέας για τις Σχολές Γονέων και αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες και στο διαδίκτυο, σε διακεκριμένες ιστοσελίδες, σε μηνιαία βάση. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και ημερίδες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι έγκριτο μέλος της Ελληνικής (ΕΕΣ) και Ευρωπαϊκής (EAC) Εταιρείας Συμβουλευτικής, πιστοποιημένη με το European Certificate of Counselor Accreditation. Επίσης, είναι μέλος της International Association for Relational Psychoanalysis & Psychotherapy (IARPP), της American Counseling Association (ACA) και της International Association for Counselling (IAC). Ως Δικαστική Πραγματογνώμων, είναι μέλος της Ελληνικής Ψυχιατροδικαστικής Εταιρείας (ΕΨΔΕ) και συμπεριλαμβάνεται στους πίνακες Πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής (EAC) και είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικών Κριτηρίων & Πιστοποίησης της EAC. Έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής τον Φεβρουάριο του 2019. Από το 2008, παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας ιδιωτικά στην Καλλιθέα Αττικής και εθελοντικά σε περιπτώσεις Διαχείρισης Κρίσεων και Φυσικών Καταστροφών.