Η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής θέλοντας να τιμήσει τα εξέχοντα άτομα του χώρου της Συμβουλευτικής, αναγνωρίζοντας το ιδιαίτερο έργο τους τόσο για την προώθηση του κλάδου όσο και για την ατομική τους προσφορά έχει ανακηρύξει σε επίτιμα μέλη τα ακόλουθα

  1. ΜΙΚΑ ΦΑΤΟΥΡΟΥ ΧΑΡΙΤΟΥ
  2. ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΙΚΙΩΣΗ ΛΟΙΖΟΥ
  3. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΛΕΦΤΑΡΑΣ
  4. ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΓΙΑΛΥΡΑΚΗ
  5. ΕΥΓΕΝΙΑ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
  6. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ

Ακολούθως θα βρείτε ένα ενδεικτικό μόνο βιογραφικό σημείωμα για το πλούσιο έργο του καθενός από τα επίτιμα μέλη μας.

 

ΜΙΚΑ ΧΑΡΙΤΟΥ ΦΑΤΟΥΡΟΥ

Η Μίκα Χαρίτου-Φατούρου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και της Οξφόρδης ψυχολογία και κλινική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Από τις πρωτεργάτριες της κλινικής ψυχολογίας στην Ελλάδα, ήταν η ουσιαστική ιδρύτρια του πρώτου πανεπιστημιακού τμήματος ψυχολογίας στην Ελλάδα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1993. .Δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής για το επάγγελμα των ψυχολόγων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, σύμβουλος της Διεθνούς Εταιρείας Συμβουλευτικής και επίτιμη πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Κακοποίησης. Έχει συγγράψει μελέτες και βιβλία για την ψυχοθεραπεία, τα προβλήματα προσφύγων και μεταναστών, τα παιδιά του δρόμου, τη συμβουλευτική γυναικών, τις λατρευτικές οργανώσεις κ.ά. Είναι διεθνώς γνωστή κυρίως για τις μελέτες της περί ψυχολογίας των κρατικών οργάνων καταστολής. Η μελέτη της για τους βασανιστές το 1975 βασίστηκε στο μοντέλο των βασανιστών της ΕΑΤ-ΕΣΑ της δικτατορίας και υπήρξε πρωτοποριακή σε διεθνές επίπεδο. Η έρευνά της αυτή, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «βασανιστής δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι», αποτέλεσε σταθμό στη μελέτη του φαινομένου και γόνιμη αφετηρία για τις νεότερες γενιές των μελετητών. Οι δραστηριότητες και οι ενέργειές της συνέβαλαν στη σύνδεση της ψυχολογίας με τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, σε μελέτες της και βιβλία για την ψυχοθεραπεία, τα προβλήματα προσφύγων και μεταναστών, τα παιδιά του δρόμου, τη συμβουλευτική γυναικών. Δική της ιδέα ήταν η παγκόσμια καινοτομία για τη σύσταση των «Συμβούλων χωρίς Σύνορα», με αφορμή τις φωτιές της Πελοποννήσου, το καλοκαίρι του 2007. Μία ομάδα επιμορφωμένων Συμβούλων ανέλαβε να συστήσει ομάδες αυτοπροστασίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ των πληγέντων κατοίκων στοχεύοντας στην επούλωση των τραυματικών εμπειριών.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΙΚΙΩΣΗ – ΛΟΪΖΟΥ, Ομότιμη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Μαρία Μαλικιώση – Λοϊζου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διεθνείς συνεργασίες με ερευνητικά και επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης και των Η.Π.Α. Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται σε θέματα εφαρμογών της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας σε διάφορα πολυπολιτισμικά πλαίσια, ταυτότητας του επαγγελματία ψυχικής υγείας, εποπτείας κ.α. Υπήρξε συντονίστρια του Κλάδου Συμβουλευτικής Ψυχολογίας της ΕΛΨΕ επί 10 έτη. Ίδρυσε και διηύθυνε επί 5 έτη το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Συμβουλευτική Ψυχολογία και Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση, την Υγεία, την Εργασία» του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θράκης. Υπήρξε υπεύθυνη επί 20 χρόνια, του Συμβουλευτικού Κέντρου Ομηλίκων του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ιδρύθηκε το 1995 με δική της πρωτοβουλία. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής και μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επαγγελματικών και επιστημονικών εταιρειών. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει πάνω από 150 επιστημονικά άρθρα και συγγράμματα.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΛΕΦΤΑΡΑΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας– Ψυχοπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο Γιώργος Κλεφτάρας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοπαθολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με σπουδές στην Ελλάδα, τον Καναδά και τη Γαλλία. Είναι Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία» και Διευθυντής του «Εργαστηρίου Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση», το οποίο έχει αναλάβει το Συμβουλευτικό Σταθμό Συμβουλευτικής των Φοιτητών όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έχει σημαντικό Συμβουλευτικό και Ψυχοθεραπευτικό έργο και είναι συγγραφέας πολλών δημοσιευμένων επιστημονικών εργασιών και βιβλίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιστημονικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα:

α)Πολιτισμική, πολυπολιτισμική και υπαρξιακή Συμβουλευτική με έμφαση στο νόημα ζωής, την πνευματικότητα, τη μοναξιά, την κατάθλιψη και τους εθισμούς, και

β) Συμβουλευτική / Ψυχοθεραπευτική αξία των ζώων.

 

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΓΙΑΛΥΡΑΚΗ, B.A., M.Ed., ECP

Απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πτυχίο Ελληνικής και Αγγλικής Φιλολογίας, κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας (BA) του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος (Deree College) με διάκριση (distinction) και μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις (M.Ed) στην εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες στο Lesley College Mass USA. Εκπαιδεύτηκε στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και τις εφαρμογές της. Από τότε διατέλεσε μόνιμο μέλος του προσωπικού του ΚΕΠΠ, το οποίο μετονομάστηκε σε ICPS (Institution for Counselling and Psychological Studies) και είναι εκπαιδεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια εποπτών. Παράλληλα δίδασκε Ψυχολογία στο Deree College (1990 – Δεκέμβριος 2000) και το ICPS. Έχει μεγάλη διδακτική, κλινική και εμπειρία ομάδων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής, μέλος του πρώτου εκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, Πρόεδρος αυτής για δύο θητείες (1994-1998) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής, ως Εθνική Αντιπρόσωπος για την Ελλάδα από το 1994-2010. Είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Τιμητικού Πτυχίου Συμβουλευτικής και αναγνωρισμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας.

 

ΕΥΓΕΝΙΑ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ, Psy.D., ECP, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια

Η Ευγενία Γεωργαντά, Psy.D., ECP, τελείωσε το διδακτορικό της στην Κλινική Ψυχολογία το 1986 στη Βοστόνη. Από το 1987 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα ως καθηγήτρια ψυχολογίας και ψυχοθεραπεύτρια. Είναι ιδρυτικό μέλος του «Γίγνεσθαι», της Ελληνικής Εταιρείας Υπαρξιακής Ψυχολογίας, όπου είναι εκπαιδεύτρια και επόπτρια. Άρθρα και ομιλίες της έχουν εκδοθεί σε περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και 4 βιβλία της. Έχει διατελέσει Γραμματέας της ΕΕΨΕ (Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδας) και είναι μέλος της EAP (European Association for Psychotherapy), της APA (American Psychological Association), της ΕΛΨΕ (Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία), του ΣΕΨ (Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων) και της ΕΕΣ (Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής).

ΠΑΝΟΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ

Έχει ολοκληρώσει ακαδημαϊκή εκπαίδευση στην ψυχολογία (Ph.D.) και στη συμβουλευτική.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συνθετικής Ψυχοθεραπείας (2004-2008) και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος.
Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ανθρωπιστικής και Συνθετικής Θεραπευτικής Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας.
Πρόσφατα έργα του είναι: Η Εκπαίδευση των Ψυχοθεραπευτών στην Ελλάδα (επιμέλεια και κεφάλαιο) καθώς και Διαχείριση Στρες με την Ιωάννα Παπαϊωάννου. Προηγούμενα εξαντλημένα βιβλία: Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών, Σύγχρονες Ψυχοθεραπείες στην Ελλάδα, Διαλογισμός και Προσωπική Ανάπτυξη, Η Ψυχολογία της Συνειδητότητας κα.

 

 

Μέλη του ΔΣ

Ιδρυτικά μέλη

Γιατί να είμαι μέλος

Ποιος μπορεί να είναι μέλος

Μέλη - Κέντρα σπουδών στη Συμβουλευτική

Κατάταξη μελών