ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 27/3/21

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

(έτος ίδρυσης 1994)

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ  ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ  2021

Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής,

              Η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής θέλοντας να ενισχύσει τη σχέση της με τα μέλη της &, να έχει διαρκεί παρουσία και παρέμβαση στη διαμόρφωση των νέων δεδομένων και συνθηκών ώστε  να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργούνται λόγω της, συνεχίζει την διεξαγωγή Ψηφιακών Εργαστηρίων και αυτή την χρονιά.

Σας προσκαλούμε λοιπόν

το Σαββάτο 27/03/2021 και ώρα 17.00μμ – 19.00 μμ, να δηλώσετε συμμετοχή για το κάτωθι εργαστήρι:

«FOCUSING και MINDFULNESS».

 

Εισηγητής: Μιχάλης Καλλιφρονάς ,MD, ECP, AEU (Paris), DCTP

Τα ψηφιακά εργαστήρια, θα διεξαχθούν μέσω της πλατφόρμας zoom (θα σας αποσταλεί από την Ε.Ε.Σ. το link και σχετικές οδηγίες σύνδεσης για την πραγματοποίησή τους όπως και οι απαραίτητες φόρμες συναίνεσης και εμπιστευτικότητας σύμφωνα με τον ΓΚΠΠΔ.).

Αιτήσεις συμμετοχής - Διευκρινίσεις:

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής μέχρι και την  Παρασκευή  26/03/2021 (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας), συμπληρώνοντας τη φόρμα και κάνοντας κλικ  στον ακόλουθο σύνδεσμο:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdXqtjYtthRr7bbcSUZQz62zTOyNu-VWHtmKXRZDnDa6gMBVw/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

 • Παρακαλούμε μαζί με την αίτηση αυμμετοχής, να αποστείλλετε άμεσα και το αποδεικτικό κατάθεσης ώστε να σας αποσταλλούν από την Ε.Ε.Σ. σχετικές οδηγίες συμμετοχής. Τον  κωδικό σύνδεσης θα τον λάβετε το Σάββατο 27/03/2021  λίγες ώρες πριν την έναρξη,  μέσω e-mail.

 

 • Σε περίπτωση που δεν λαμβάνετε στα εισερχόμενα το email μας, ρίξτε μια ματιά στα spam.
 • Το κόστος συμμετοχής  είναι 10 eur για κάθε σεμινάριο.

Για τη διευκόλυνση όλων μας, κατά την  Τραπεζική κατάθεση που θα κάνετε  έως και 25//03/2021, παρακαλούμε:

 • o να γράφετε το  ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ σας (στην κατάθεση πληρωμής)
 • o στο πεδίο ‘Αιτιολογία πληρωμής’’ να συμπληρώστε την λέξη «εργαστήριο».

ALPHA BANK:110-00-2002-012950

Ε-BANKING: GR3301401100110002002012950

(Τα Έξοδα τραπέζης γίνονται με χρέωση του καταθέτη)

 

Με εκτίμηση,

Επιτροπή Διοργάνωσης Ψηφιακών Εργαστηρίων της ΕΕΣ

Έβελυν Αγγελοπούλου -

Ιουλία Κούρτη

Θεόδωρος Τσιριγώτης

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

17.00 - 19.00: απόγευμα

«FOCUSING και MINDFULNESS»

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:       

Η ψυχοθεραπεία Focusing (Gendlin, 1978, 1996) επικεντρώνεται στον τρόπο, που προσλαμβάνει το σώμα την παρούσα στιγμή και αναγνωρίζει την αναδυόμενη σωματική σοφία ως οδηγό στις σημαντικές αποφάσεις της ζωής. Σύμφωνα με την Leijssen (1990:228) η θεραπεία Focusing δεν αποτελεί μια τεχνική ή μια δεξιότητα, αλλά μια θεραπευτική θέση που βοηθάει να αναδυθεί και να εκφρασθεί η «μη εισέτι εκπεφρασμένη» ρητή μνήμη και γνώση. Μπορεί να αποτελέσει πυλώνα κάθε θεραπευτικής προσέγγισης επιτρέποντας έτσι στις σημαντικές σωματικές εμπειρίες να εκφρασθούν και να προχωρήσει η αλλαγή των αλγεινών πυρηνικών αντιλήψεων του θεραπεύομενου. Έτσι να αποκτηθούν νέες δεξιότητες για την εκπλήρωση των αναγκών (Maslow, 1971), και την προσωπική ανάπτυξη του θεραπευόμενου (Rogers, 1961).. Ωστόσο συμβαίνει συχνά στους θεραπευόμενους να δυσκολεύονται να εντοπίσουν τις σωματικές αισθήσεις τους και τις να βιώσουν τις μνήμες που αναδύονται από αυτές. Και εδώ προσφέρει βοήθεια ο διαλογισμός επίγνωσης (Mindfulness) που αποτελεί, εκτός βέβαια της ιδιαίτερα ευεργετικής επίδρασης στο stress, μια ευκαιρία για αναγνώριση των σωματικών μας αισθήσεων με σκοπό την ανάδυση και συμβολοποίηση των άρρητων, των βαθύτερων νοημάτων.

Πιο συγκεριμένα  ο διαλογισμός επίγνωσης (Mindfulness) χωρίς να αποτελεί κλασσική θεραπευτική προσέγγιση, βοηθάει να βιώσουμε την σωματική μας εμπειρία στην παρούσα στιγμή με ενδιαφέρον, με νοιάξιμο, και χωρίς διάθεση κριτικής (Kabat-Zinn, 1990, 1994). Η εκπαίδευση στη Mindfulness αρχίζει σαν κατευθυντική τεχνική μιας ιδιαίτερα ευεργετικής επίδρασης στο Stress και εξελίσσεται σε στάση ζωής (Kabat-Zinn, 1994, Thich Nhat Hahn, 1976). Σε όσους δυσκολεύονται να κάνουν θεραπεία Focusing, η Mindfulness μπορεί να αποτελέσει βοήθημα για την εκπαίδευση τους στην αναγνώριση των σωματικών αισθήσεων. Εξ άλλου, στη σημερινή διαδικτυακή εποχή όπου οι δυσκολίες ουσιαστικής επικοινωνίας και οι καταστάσεις σημαντικής ψυχικής έντασης αποτελούν συχνό κοινωνικό φαινόμενο, η εκπαίδευση και εξάσκηση του θεραπευόμενου-πελάτη σε διαλογισμό επίγνωσης (Mindfulness meditation) βοηθάει συχνά και την ψυχοθεραπευτική σχέση (Geller, 2004).

Σε αυτό το εργαστήρι θα διερευνήσουμε με ασκήσεις διαλογισμού επίγνωσης, Whole Body Focusing, και προβολή videos, την σχέση, και τις διαφορές των δύο αυτών στοχαστικών μεθόδων, που μπορούν, ωστόσο, να δράσουν με συνέργεια και να αποτελέσουν την βάση του Mindful Focusing (Rome, 2018).

Βιβλιογραφία:

 • Geller, S. (2004) Becoming Whole: A collaboration between experiential psychotherapies and mindfulness meditation. Person-Centered and Experiential Psychotherapies, 2(4):258-273
 • Gendlin, ET. (1978). Focusing. New York: Everest House.
 • Gendlin, E. (1996). Focusing-oriented Psychotherapy: A manual of the experiential method. New York: Guilford Press.
 • Hahn, T. N. (1976). The Miracle of Mindfulness: A manual of meditation. Boston, MA: Beacon Press.
 • Kabat-Zinn, J. (1990). Full Catastrophe Living: The program of the Stress Reduction Clinic at the University of Massachusetts. New York: Dell.
 • Kabat-Zinn, J. (1994). Wherever You Go, There You Are. New York: Hyperion
 • Leijssen, M. (1990). On focusing and the necessary conditions of therapeutic personality change. In G. Lietaer, J. Rombauts and R. Van Balen (Eds.) Client-centered and Experiential Psychotherapy in the Nineties. Leuven, Belgium: Leuven University Press, pp. 225–50.
 • Maslow, A. H. (1971). The Farther Reaches of Human Nature. New York: Viking Press.
 • Rogers, C. R. (1961). On Becoming a Person. Boston, MA: Houghton Mifflin.
 • Rome, D. (2018) Focusing and mindfulness. Workshop. The International Focusing Institute.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: 

Μιχάλης Καλλιφρονάς, ιατρός και πιστοποιημένος προσωποκεντρικός ψυχοθεραπευτής (ECP). Έχει postdoctoral στην Εργαστηριακή Ενδοκρινολογία  και μεταπτυχιακά διπλώματα στη Kλινική Φαρμακολογία και Τοξικολογία, στη Συμβουλευτική, στη Βιωματική Ψυχοθεραπεία Focusing και στη Κλινική Εποπτεία. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει πολλές μελέτες και ανασκοπήσεις σε ξένα περιοδικά σε θέματα ενδοκρινολογίας, διαβήτη, ψυχοθεραπείας, κλινικής εποπτείας, θεραπείας θυμού και επιγενετικής. Επίσης είναι editor και κριτής ξένων περιοδικών. Είναι πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτουτου Ψυχοθεραπείας, ενώ υπήρξε ιδρυτικός πρόεδρος της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας. Εργάζεται με ομάδες ψυχοθεραπείας, με ψυχοθεραπεία χρονίων νόσων, με ομάδες θυμού και θετικής διεκδίκησης, γονέων και γονεϊκών δεξιοτήτων, αυτοεκτίμησης, όπως επίσης με ατομική και ομαδική κλινική εποπτεία.

 

***