Από τον Φεβρουάριο του 2016 η ΕΕΣ εγκαινίασε μία νέα δράση για το μέλη της. Καθώς ένας από τους σκοπούς της  αποτελεί η Δια Βίου μάθηση, εγκαινιάστηκε ένας κύκλος εργαστηρίων / σεμιναρίων στα οποία τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Αφορμή στάθηκε η απήχηση που είχε η Διημερίδα της ΕΕΣ τον Δεκέμβριο 2015, με τίτλο: «Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας: Η ταυτότητά του και η Δυναμική της», πολλά από τα βιωματικά εργαστήρια της οποίας προκάλεσαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων οι οποίοι και αιτήθηκαν επανάληψή τους.

Έτσι, εγκαινιάστηκε η δραστηριότητα με τον τίτλο «Βιωματικά Εργαστήρια της ΕΕΣ» η οποία πραγματοποιείται μία φορά κάθε μήνα, στα γραφεία της ΕΕΣ.

Παρακαλούνται τα μέλη που επιθυμούν να προβάλλουν τη δουλειά τους και να προσφέρουν ένα βιωματικό εργαστήριο στους συναδέλφους, να επικοινωνήσουν δηλώνοντας το ενδιαφέρον και τη διαθεσιμότητα τους σε ημερομηνίες, στο mail της ΕΕΣ: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

19 Φεβρουαρίου 2017

Βιωματικό Εργαστήριο Συστημικών Αναπαραστάσεων

Σκλάβου Δέσποινα 

 

Σ’  αυτό το τρίωρο βιωματικό εργαστήριο θα αναδείξουμε όσο μπορούμε τα αίτια πίσω από συμπτώματα, δυσκολίες, και εμπόδια που στέκουν ανάμεσα σε εμάς και τη γενικότερη ευημερία μας. Θ’ αποκαλυφθεί η πραγματική αθέατη δυναμική των σχέσεων, οι επιρροές που δεχόμαστε από το σύστημα μας, και το πως αυτές καθορίζουν την ζωή μας. Τέλος θα καταδειχθούν στην θεραπευτική ομάδα οι κινήσεις που οδηγούν στην θεραπεία και την πληρότητα του ατόμου και του συστήματός του.

Τα θέματα που θα επεξεργαστούμε θα βγουν μέσα από τη ροή και τις ανάγκες της ομάδας, με την προσδοκία να δώσουν σε όλους μια καθαρή ματιά του ατομικού τους συστήματος, καθώς μια αναπαράσταση μπορεί να συμπεριλαμβάνει και να κοιτάει πολλά συστήματα συγχρόνως.

Βιογραφικό εισηγήτριας

Η Δέσποινα Σκλάβου εργάζεται ως σύμβουλος ψυχικής υγείας.

Είναι δασκάλα γιόγκα στο κέντρο «Αέναος Κύκλος» του οποίου είναι ιδρύτρια. Έχει εκπαιδευτεί στην συστημική αναπαράσταση από τον Bert Hellinger και από τον Δημήτρη Σταυρόπουλο (Ε.Ι.Σ.Α.) ,στην ψυχοενεργειακή από τον Ιωάννη Ψάρρα (ΣΥΝΘΕΣΗ), στην Gestalt από διεθνώς αναγνωρισμένους εκπαιδευτές και είναι διεθνώς πιστοποιημένη στην πρακτική διδασκαλία και φιλοσοφία της γιόγκα. Ασκεί την μέθοδο της ανθοθεραπείας, έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου και έχει ασχοληθεί και εντρυφήσει σε πολιτισμούς και κουλτούρες όπως των Ίνκας, Ινδουιστική, Βουδιστική φιλοσοφία κλπ.

 

29 Ιανουαρίου 2017

Βιωματικό Εργαστήριο με τον Ιωάννη Λαιμοδέτη, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας και Εκπαιδευτή Αυτοάμυνας, Πτυχιούχο προπονητής Ζίου-Ζίτσου από την Γ.Γ.Α και κάτοχο αδείας εξασκήσεως, με τίτλο:

«Συμβουλευτικές Δεξιότητες σε καταστάσεις ληστείας»

 

Παρ' ότι η χώρα μας, έχει σχετικά χαμηλούς δείκτες εγκληματικότητας οι ένοπλες ληστείες, είναι καθημερινό σχεδόν φαινόμενο. Το να βρεθούμε τετ-α-τετ με ενόπλους ληστές, είναι αναμφίβολα μια σοκαριστική εμπειρία και αυτό μπορεί να συμβεί, στον χώρο εργασίας μας, στο δρόμο ή σε κάποιο κατάστημα, που θα βρεθούμε τυχαία σαν πελάτες (π.χ. σούπερ μάρκετ, τράπεζα κλπ.) Στο παρόν εργαστήρι, θα δούμε πως οι συμβουλευτικές δεξιότητες μπορεί να μας βοηθήσουν, ώστε να βγούμε αβλαβείς από μια τέτοια κατάσταση. Πώς αντιδρούμε όταν βρεθούμε, απέναντι στους ληστές? Τι λέμε και πότε? Αυτά και άλλα, θα αναλυθούν με παραδείγματα από πραγματικές καταστάσεις.

 

11 Δεκεμβρίου 2016

Βιωματικό Εργαστήριο με την Νεφέλη Ταμπάκη, (MSc) Ψυχολόγος Υγείας και Ψυχαναλύτρια, τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και μέλος της Ελληνικής Ομάδας της International Winnicott Association, με τίτλο:

«Κανόνες δεοντολογίας στην κλινική πρακτική: η παγίδα του αυτονόητου»

Ο κώδικας δεοντολογίας αποτελεί μια σειρά κανόνων που πλαισιώνουν και ρυθμίζουν τη συμβουλευτική και θεραπευτική πρακτική. Με ποιον τρόπο ο σύμβουλος – ψυχολόγος “εγγράφει” αυτόν τον κώδικα στην καθημερινή κλινική ώστε σταδιακά οι κανόνες αυτοί, που αρχικά επιβάλλονται, να εσωτερικευθούν και να αποτελέσουν μέρος της επαγγελματικής του ταυτότητας;

Στο κλινικό εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε μικρές ομάδες εργασίας και θα μελετήσουν ένα κλινικό περιστατικό. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα θα παρουσιάσει τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά της. Το υλικό που θα προκύψει θα αποτελέσει πεδίο συζήτησης και ανάλυσης θεμάτων που αφορούν σε γραπτούς και άγραφους νόμους δεοντολογίας, σε τυφλά σημεία που προκύπτουν στη μεταβίβαση αλλά και σε τρόπους στήριξης του συμβούλου-ψυχολόγου στην διαχείριση σχετικών προβλημάτων.

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΚΕΙΝΟΥ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ 2015

 

6 Νοεμβρίου 2016

Βιωματικό Εργαστήριο με την Σοφία Πόπορη, Μ.Α., Συνθετική Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας και Οικογενειακή Σύμβουλο, με τίτλο:

«Ο σύμβουλος που θέλω να είμαι»

Η έννοια της ταυτότητας, πέρα από τον προσδιορισμό μιας ιδιότητας, αγγίζει και βαθύτερα υπαρξιακά ερωτήματα. Ερωτήματα που συνδέονται στενά με τις προσωπικές αξίες, τις πεποιθήσεις και τη στάση ζωής που ακολουθεί κάποιος. Με ποιόν τρόπο ένας σύμβουλος μπορεί να προσδιορίσει τα στοιχεία εκείνα που συνθέτοντάς τα, του δίνεται η δυνατότητα να προσδιορίσει την ταυτότητά του; Στόχος του εργαστηρίου είναι, μέσα από βιωματικές ασκήσεις, να φωτίσει την έννοια της ταυτότητας, από την οπτική μιας προσωπικής διαδρομής και χτισίματος.

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΚΕΙΝΟΥ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ 2015

 

21 Φεβρουαρίου 2016

Βιωματικό Εργαστήριο με το Παύλο Ζαρογιάννη, Ψυχολόγο, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπευτή, Εκπαιδευτή, Επόπτη, Προσωποκεντρικής και Focusing προσέγγισης, με τίτλο:

«Το γίγνεσθαι-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας»

 

Η διαμόρφωση της ταυτότητας του/της Συμβούλου Ψυχικής Υγείας, όπως και κάθε ταυτότητας, δεν μπορεί να νοηθεί και να περιγραφεί πλέον ως ένα στατικό δεδομένο, αλλά ως αναζήτηση, ως μια δυναμική διαδικασία, πάντα πραγματούμενη, αλλά ποτέ πραγματωμένη. Μια δυναμική διαδικασία με πολλές στάσεις, διακοπές, συνέχειες και ασυνέχειες, επιστροφές, επανεκκινήσεις και αναθεωρήσεις. Αυτή την υπόθεση θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε βιωματικά στο εργαστήριο έχοντας ως αφετηρία τη φιλοσοφία (Deleuze, Gendlin), με  ερεθίσματα και πηγές έμπνευσης κυρίως από την λογοτεχνία (Οδύσσεια) και την βιβλική παράδοση (Αβραάμ), ακολουθώντας τον ιδιαίτερο τρόπο της Προσωποκεντρικής και Focusing-βιωματικής προσέγγισης (ψυχολογία). Σ’ αυτή τη διερεύνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβεβαιωθεί η σκέψη, πως η ‘επαγγελματική εξουθένωση’ δεν αποτελεί ένα ακόμη σύμπτωμα, μια ακόμη αστοχία του συμβούλου ψυχικής υγείας, αλλά αναγκαία συνθήκη στη διαδικασία διαμόρφωσης της επαγγελματικής του ταυτότητας.