Ποιοι Είμαστε 

Οι Σύμβουλοι χωρίς Σύνορα (ΣχΣ) είναι η εθελοντική ομάδα δράσης της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής με αντικείμενο την παρέμβαση και στήριξη κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί και βρίσκονται σε κρίση με διάφορους τρόπους και λόγους, μαζικές καταστροφές, προσφυγιά, κρίση οικονομική, κλπ. Δημιουργήθηκε το Σεπτέμβρη του 2007 αμέσως μετά τις καταστροφικές φωτιές που ξέσπασαν στους νομούς Ηλείας/ Μεσσηνίας/ Αρκαδίας

Σκοπός
Σκοπός της ύπαρξης των ΣχΣ είναι η άμεση παρέμβαση και αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων που προκύπτουν ύστερα από μαζικές καταστροφές και κοινωνικές κρίσεις όσο και η συμβουλευτική υποστήριξη και ενημέρωση σε άτομα που χρειάζονται άμεση βοήθεια (κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες, άτομα απομονωμένα κλπ.). 

Εθελοντισμός
Η ομάδα των ΣχΣ απαρτίζεται αποκλειστικά από εθελοντές οι οποίοι εργάζονται στο χώρο της ψυχικής υγείας: σύμβουλοι ψυχικής υγείας, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές/τριες και κοινωνικοί λειτουργοί. Είναι επαγγελματίες διαφορετικών θεωρητικών θεραπευτικών προσεγγίσεων για την ψυχική υγεία και μέλη της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής. Έχουν λάβει δε πρόσθετες εκπαιδεύσεις με διεθνούς κύρους εκπαιδευτές για την Άμεση Παρέμβαση και Αντιμετώπιση Κρίσεων. Η έμπνευση για τη σύσταση των ΣχΣ αλλά και η συγκρότησή τους σε ομάδα, η πρόταση για την επιμόρφωσή τους και την ανάληψη δράσης οφείλεται στην προσπάθεια και επιμονή της αείμνηστης  Μίκας Φατούρου και αποτελεί Ευρωπαϊκή καινοτομία. 

Πόροι
Πόροι των ΣχΣ αποτελούν οι προσφορές μελών, οι χορηγίες και το αποθεματικό της  Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής.

Η δράση μας
Η αναγκαιότητα των εποχών που διανύουμε, με την εισροή προσφύγων στη χώρα μας αλλά και  την ανάγκη της στήριξης και οργάνωσής τους, υποδεικνύει και απαιτεί την αναζωπύρωση των δράσεων της ομάδας των ΣχΣ.  
«Δίνουμε το χέρι», στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν πληγεί με οποιοδήποτε τρόπο, στηρίζοντάς τους ψυχικά ώστε να δραστηριοποιηθούν και να αντιμετωπίσουν από μόνοι τους τις δυσάρεστες κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες. Από το 2007 έως το 2012 δραστηριοποιηθήκαμε στα χωριά του νομού Ηλείας, μετά τις καταστροφικές φωτιές,  όπου ένα μεγάλο κομμάτι από το φυσικό περιβάλλον τους «χάθηκε», περιουσίες καταστράφηκαν και οι κάτοικοι θρήνησαν την απώλεια αγαπημένων ανθρώπων που η πύρινη λαίλαπα δεν λυπήθηκε στο πέρασμά της. 
Η θετική ανταπόκριση των κατοίκων καταδεικνύει την αναγκαιότητα ύπαρξης της παρέμβασης των ΣχΣ και ενισχύει τις προσπάθειες για διεύρυνσή της.

Σήμερα, η ομάδα έχει ανασυγκροτηθεί και είναι έτοιμη να ξεκινήσει παρεμβάσεις στην ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των εθελοντών που εργάζονται για στην υποδοχή και πλαισίωση προσφύγων, των ανθρώπων που και οι ίδιοι χρειάζονται μοίρασμα, ψυχική εκφόρτιση και υποστήριξη ώστε να υποστηρίξουν αποτελεσματικά. Αναγνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν τους ανθρώπους που πλήττονται, έχουν και οι ίδιοι ανάγκη να ακουμπήσουν και να ανακουφίσουν  την δική τους ψυχική κούραση,  απογοήτευση και ματαίωση αλλά και να μοιραστούν την χαρά και τις επιτυχίες τους. Έχουν ήδη γίνει συνεννοήσεις με Δομές και Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων και επίκειται η έναρξη συνεργασιών μαζί τους.

 

Βασικές Αρχές & Κώδικας Δεοντολογίας